Meniu

Greenglass investește 10 milioane de euro pentru deschiderea unei noi fabrici de reciclare deșeuri de sticlă și mărește capacitatea de producție la 260,000 tone/an

Greenglass Recycling, cel mai important reciclator de sticlă din România, prezent din 2013 în Popești- Leordeni, Ilfov, investește 10 milioane de euro 
într-o nouă fabrică de reciclare a deșeurilor de sticlă post consum, cât și în modernizarea instalațiilor existente, mărindu-și astfel capacitatea de producție la 260,000 tone reciclate/an. 

Construcția noii fabrici, care va fi amplasată în proximitatea Municipiului București, va începe în semestrul al doilea al anului 2022 și va intra în funcțiune în anul 2023. Odată cu noua investiție,  pe lângă operațiunile de reciclare sticlă post consum, noua fabrică va recicla și sticlă plană din industria automotive și sticlă provenită din construcții și demolări. Se așteaptă să creeze peste 100 de locuri de muncă locale în faza de construcție și 90 de roluri permanente odată ce va fi finalizată.


”Compania Greenglass rămâne fidelă strategiei de a investi în cele mai moderne tehnologii de reciclare și de a trata deșeul ca parte componentă a circuitului economic, sticla fiind colectată și transformată 100% în resursă valoroasă. Odată cu finalizarea noii fabrici, Greenglass va avea capacitatea de a recicla toată cantitatea de sticlă pe care țara trebuie să o îndeplinească ca țintă de colectare și reciclare, fiind în același timp și soluția pentru reciclarea materialelor rezultate din Sistemul Garanție – Returnare. 

De asemenea, răspundem cererii tot mai mare din partea producătorilor de sticlă de a crește ponderea de material reciclat în produsele lor pentru a reduce utilizarea materialelor virgine”, 
a declarat Marius Costache, Director General Greenglass. 

Pentru reciclarea ambalajelor de sticlă post-consum, fabrica a investit în instalații de sortare moderne, optoelectronice, în urma procesării rezultând granule de sticlă cu o puritate a culorii și a materialului extrem de ridicată, de 99,9%. 

Totodată, tehnologia pentru reciclarea deșeurilor de sticlă plană este de ultimă generație, separă și îndepărtează materialele tip contaminați de pe sticlă, lucru ce va permite creșterea eficienței în lanțul valoric de reciclare și oferi producătorilor materii prime secundare reciclate. Recuperate, materiale vor fi direcționate către diverse sectoare industriale: sub formă de cioburi (cullet) și vor fi folosite în producția de sticlă plană. 

Ca parte a unei strategii mai ample de dezvoltare a companiei, Greenglass va construi o nouă fabrică de reciclare sticla în partea de Centru-Vest a țării . 

”Urmărim crearea unei economii cu adevărat circulare în România, atât pentru deșeurile de ambalaje de sticlă post-consum, dar și pentru deșeurile de sticlă provenite din alte fluxuri. Acest model de „buclă închisă” asigură reîntoarcerea materialului în același produs, prin retopire și re-producție, și nu utilizarea sticlei ca material pentru aplicații inferioare, cum ar fi: rambleierea, umpluturi la drumuri sau utilizarea ca material de construcții.

Prin această poziționare în zona de Centru-Vest a României vom avea posibilitatea de a genera valoare în mod responsabil și de a optimiza toate operațiunile ce fac parte din sistemul de colectare și reciclare, însemnând proximitate față de generatori, costuri logistice mai mici, implicit generare de emisii de CO2 mai puține”,  a completat Marius Costache.

Cifrele arată că la nivel european producția de stică a continuat să crească în ultimii ani,  ajungând la peste 21,000 de mii tone. Organizația Europeană a Producătorilor de Sticlă (FEVE) confirmă că sticla este mai mult ca niciodată principalul material de ambalare pentru băuturi spirtoase, vinuri și bere și este al doilea material de ambalare de top din Europa în ceea ce privește volumul.