Meniu

GreenGroup a inaugurat fabrica GreenGlass Recycling, cea mai modernă fabrică de reciclare a sticlei din Europa de sud-est

GreenGroup, unul dintre cei mai importanți investitori în industria verde din România, a inaugurat in decembrie 2014 cea mai modernă fabrică de reciclare a deșeurilor din sticlă, GreenGlass Recycling, în urma unei investiții de 4 milioane de euro. Situată în proximitatea Capitalei, în cadrul fostei platforme industriale Danubiana, GreenGlass Recycling transformă deșeurile de sticlă în granule de puritate foarte mare (98%), care sunt mai departe folosite în procesul industrial de fabricare a sticlelor noi. Fabrica va avea o capacitate totală de procesare de 110.000 de tone de deșeuri din sticlă anual.

Folosind sticla provenită de la societățile de salubritate, din industria de construcții şi auto, din sistemul HoReCa, de la stații de sortare municipale a deșeurilor şi de la colectorii autorizați, GreenGlass contribuie direct la micșorarea cantităţii de deşeuri din sticlă care ajunge la gropile de gunoi. Reprezentanţii GreenGlass estimează că fabrica poate procesa toate deşeurile de sticlă din Bucureşti în doar 7 zile.

„În România, cantitatea monitorizată de sticlă pusă anual pe piaţă sub forma ambalajelor este de aproximativ 200.000 de tone, la care se adaugă o cantitate nemonitorizată de peste 300.000 de tone de sticlă plată folosită în construcţii, precum şi cantităţi importante de sticlă provenită din industria auto. Vorbim de un material din ce în ce mai folosit în diverse industrii, dar care a rămas pe ultimul loc în ceea ce priveşte reciclarea, deşi avem obiective stricte de gestionare a acestui tip de deşeu“, a declarat Constantin Damov, directorul general al GreenGlass Recycling.

Obiectivul de reciclare a deşeurilor de ambalaje de sticlă pentru România ca stat membru al UE este de 60% din cantitatea pusă pe piaţă, începând cu anul 2012. În primul an de funcţionare, reprezentanţii GreenGlass estimează că fabrica va procesa peste 30.000 de tone de sticlă, urmate de o creştere anuală de 15.000 de tone, până la atingerea capacităţii maxime.

Fabrica desfăşoară operaţiuni de măcinare, tratare termică, separare magnetică a metalelor, aspirarea foliilor de plastic şi a etichetelor, sortare manuală şi sortare în funcţie de granulaţie, iar ca produs final rezultă granule de sticlă, cu o puritate de culoare şi material extrem de ridicată. GreenGlass este singura fabrică din România şi din Europa de Est cu instalaţii de sortare de ultimă generaţie care poate produce granule de sticlă de puritate de 98%.

Printre cei mai importanţi clienţi ai GreenGlass sunt marii producători locali de ambalaje de sticlă, geam plat sau fibră de sticlă, dar materialul poate merge şi la export, cererea de sticlă reciclată fiind în creştere la nivel mondial.