Meniu

75 de milioane de ambalaje de sticlă reciclate în prima parte a anului 2021

75 de milioane de ambalaje de sticle au fost reciclate de la începutul anului și până în prezent în fabrică. Prin reciclarea acestei cantități au fost economisite peste 6500 de tone CO2, echivalentul emisiei unui avion care zboară în jurul lumii de aproximativ 350 de ori.

”Timpul de descompunere a unei sticle care ajunge la groapa de gunoi poate fi de până la 1 milion de ani. În schimb, durează câteva zile pentru ca o sticlă să iasă din procesul de reciclare și să apară din nou pe raftul magazinului, ca un produs nou. Acesta este ceea ce se numește ciclul de viață al ambalajului circular. 

De asemenea, există o legătură strânsă între reciclare și reducerea amprentei de carbon asupra mediului, iar reciclarea sticlei economisește energie, resurse, emisii de CO2 și îmbunătățește calitatea aerului”, declară Marius Costache, Director General GreenGlass. 

Fabrica deține instalații de sortare moderne, optoelectronice, în urma procesului de producție rezultând ca produs final cioburi cu o puritate a culorii și a materialului extrem de ridicată, de 99,9%, pe care producătorii de sticlă de ambalaje îl folosesc ca materie primă. 

”Reciclarea este esențială pentru mediu și ne mândrim să deținem în România instalații moderne care pot transforma deșeurile în resurse, pentru că ciclul de viață al unei sticle, de la creație, utilizare, până la colectare și reciclare poate continua la nesfârșit. Folosind 6 tone de sticlă reciclată, se evită generarea unei tone de CO2 la producția de noi ambalaje de stică”, Marius Costache. 

Ce se întâmplă cu sticla în fabrica de reciclare?

Primul pas în procesul reciclării sticlei la GreenGlass îl reprezintă presortarea, în această fază fiind eliminați contaminanții mai mari precum PET, pungi de plastic, sau alte deșeuri menajere. 
 
Ulterior, echipamentele de sortare automată acționate de senzori sofisticați separă metalele feroase și neferoase, iar sticla este zdrobită pentru a regla mărimea cioburilor.  Acest proces este urmat de curățarea sticlei, unde, într-un uscător sub vid etanș, cioburile sunt încălzite la temperaturi ridicate pentru a fi uscate, iar deșeurile organice sunt înlăturate. 
 
Unul din cei mai importanți pași îl reprezintă sortarea optoelectronică. Acest proces îndepărtează impuritățile de tip CSP (ceramică, pietre și porțelan) și sortează cioburile în categorii: transparentă, maro și verde.  La final, cioburile sunt gata pentru a fi utilizat în alte industrii.